Vad skulle du göra med en ask tandpetare?

DBP_1982_1155_400_Jahre_Gregorianischer_KalenderKalenderåret tar slut idag. Det har vi bestämt, vi är alla överens om att det är den sista dagen på år 2015. Tänk vad vi kan komma på. Romarna uppfann en kalender som byggde på månens cykler, sedan kom påven Gregorius XIII på slutet av 1500-talet. Han införde den gregorianska kalendern som korrigerade lite missar romarna gjort. Och den kalendern lever vi efter än idag, för det har vi kommit överens om. Liksom vi är överens om att köra bilen på höger sida här i Sverige. Det enda som skyddar bilisten från totalt kaos och ond bråd död, är denna gemensamma överenskommelse om att alla håller höger. (Samt några trafikregler till, vad vet jag. Har inte tagit körkort).

Låg och tänkte igår innan jag somnade, på hur dessa abstrakta föreställningar om att jag kan mäta tiden, till stor grad styr mitt liv. Det ger vardagen en särskild form, vilken i sin tur ger hela mitt liv en form. Vad är det då som hindrar mig från att fabulera ihop lite alternativa ramar och idéer för mitt liv? Kanske kommer inte mina medmänniskor vara lika överens med mig, som vi är över faktumet att idag är den 31 december 2015. Men sånt får man ta.

Tack vare den typ av intelligens vi människor har, bygger vi komplexa kulturer och samhällen vilka ger oss ett sammanhang och ett system att leva efter. Det är en slags makt vi utövar, på oss själva och våra medmänniskor. Så med tanke på den makt vi faktiskt har över upplevelsen av vår tillvaro, vilka föreställningar vill vi behålla?

”Jaha.. det blir väl samma gamla visa nästa år också. Bara att gnata på.” Med den inställningen fortsätter du att luta dig mot den färdig konstruerade tillvaron. Med lite otur blir du ganska olycklig över att de drömmar du innerst inne bär på, inte tar form.

Vad sägs istället om det här: ”Efter tolvslaget börjar en ny tid. Det är nu jag kommer låta allt det goda komma till mig. Jag tänker släppa mina gamla sorger och motgångar och göra en lista på allt fantastiskt som ska slå in år 2016!” Det här är inte bara positivt tänkande (uttrycket är så urtvättat). Det är ett exempel på hur du kan vara konstruktiv med de idéer som redan formar ditt liv. Eller enkelt uttryckt med en metafor: Tandpetare kan man peta tänderna med, eller så kan man bygga ett Eiffeltorn i miniatyr!

Lycka till med bygget!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s