Vad ger du din hud att äta?

Snart är ringblommans tid förbi. Passa på att skörda blombladen och gör en fin hud-olja! Dessa blommor har mycket goda antiseptiska och svampdödande egenskaper. De verkar också inflammations och infektionshämmande.
Det kan vara förvirrande ibland med alla kroppslotions, hudsalvor och oljor som marknaden vill att vi ska använda till vardags.
Ett bra råd är: Ge din hud bara det du skulle stoppa i munnen. Huden tar in näring precis som våra munnar och självklart är det bästa att få i sig så lite parfym och konstgjordheter som möjligt. Bra oljor för huden är bl.a. kallpressad kokos- eller sesamolja.

Recept på Ringblomsolja:
Fyll en steriliserad glasburk med ringblomsblad. Täck sedan med valfri kallpressad olja (t.ex. sesam- eller olivolja) och skruva på locket. Det är viktigt att oljan täcker bladen, man kan behöva peta ner dem ibland under de tre veckor som bladen ska ligga och dra. Burken kan gärna stå i ett fönster. När tiden är kommen, sila av och fyll på mörka glasflaskor.

Har du mycket ringblommor i trädgården, torka hela blommor inför hösten och ha till ett välgörande och vackert te för magen.