Samhain – Uråldrig psykologi för modern ångest

Samhain [ sow-win ] är föregångaren till dagens Halloween-firande. Det är en gammal keltisk tradition, som kommer från den tid då människan levde i samklang med naturens skiftningar. Ritualer och ceremonier ramade in årstidernas skiftningar och var en del av en livsviktig och nedärvd kunskap. Om hur vi skulle överleva vintern eller ta tillvara på vårens och sommarens överflöd.

Kan hända du tänker att Samhain är omodernt. Det är väl ändå naturligt att den och andra hedniska högtider fallit i glömska. Men faktum tycks vara, att vi behöver dem mer än någonsin. Definitivt ur ett ekologiskt perspektiv, vårt akuta behov av att återkoppla till den stackars planeten som vi håller på att köra i botten. Men i den här artikeln kommer jag fokusera på vårt mänskliga psyke. Att ritualisera tillvaron är nämligen lika gammalt som människan själv. Det ligger liksom inbakat i vår genetik.

Att ritualisera tillvaron är lika gammalt som människan själv

Egentligen kan en ritual vara nästan vad som helst. Att borsta tänderna varje kväll, meditera på morgonen innan dagen börjar, att ha jul-middag med släkten, att minutiöst organisera alla pennor i färgordning för att lugna en krypande ångest. Det alla dessa saker har gemensamt, är att de hjälper vårt mänskliga psyke hantera en till synes oförutsägbar och kaotisk värld.

För kaotisk är precis vad världen är. Och detta år 2023, flödar ångest fritt. Mellan krig, etniska utrensningar, pandemier och klimatkris, kämpar vi för att finna vår plats i världen. Det mänskliga psyket har ett starkt behov av att kunna förutse vad som ska ske, av att känna någon form av kontroll. Annars tar ångesten över. De stora religionerna har historiskt hjälpt oss med detta. Men de har så mycket blod på sina händer att många skyr dom idag, trots längtan efter gemenskap och själsliga sammanhang.

Dimitris Xygalatas är professor i antropologi och kognitiv vetenskap vid Universitet i Conneticut. Han har publicerat en bok med en fantastisk titel: Ritual – how seemingly senseless acts make life worth living. Dimitris skriver om hur ritualer har en positiv effekt på hjärtfrekvensvariabilitet och kortisolnivåer. Båda är variabler för att minska stressnivåer. Kollektiva ritualer tycks vara de mest kraftfulla för vårt psyke. De kickar igång endorfin-produktionen och har alla möjliga effekter på vår hälsa.

Professorn menar att vad som verkligen gör oss till människor, är de saker som inte verkar ha ett direkt utalitärt värde. Saker som musik, konst, sport och ritualer. Om du frågar en person vad som skapar ett riktigt bra liv, kommer hen att peka på dessa saker. Det är vad som gör livet meningsfullt och vackert.

Forskningen har tittat på ritualiserande i alla möjliga sammanhang, bland annat inom sport-världen. De mest framgångsrika sportmännen- och kvinnorna, tycks vara de som ritualiserar. De som gör tecken med händerna, dansar en liten dans eller liknande, innan de ska prestera. Även publiken tycks tro mer på fotbollsspelaren som ritualiserar innan hen ska sparka en frispark, än fotbollsspelaren som inte gör det. Framgångs effekten enligt forskarna, är just känslan av kontroll.

Så med allt detta sagt, låt oss fira Samhain imorgon! Ett utomordentligt tillfälle att börja utforska ritualer på en lite mer avancerad nivå än tandborstning. Den 31 oktober är nämligen dagen då slöjan mellan de levande och dödas världar anses vara som tunnast.

Du kan utföra en liten och intim ceremoni, med levande ljus och en extra plats vid middagsbordet till en älskad som gått bort. Du kan tända en brasa ute i trädgården för att välkomna in hösten och mörkret, kontemplation och vila. Samla några vänner vid elden och berätta historier om de som gått bort, som ni saknar och vill minnas. Ta en bit papper och skriv upp det du vill släppa taget om eller det du vill bjuda in i ditt liv. Låt sen elden bära meddelandet ut i natten. Gör helt enkelt något som känns meningsfullt och som resonerar med dig och ditt liv. Det är inte så mystiskt som du kanske trott, utan helt enkelt praktiskt, bra för din psykiska hälsa och väldigt uråldrigt.

_________________________________________________________

Referenser:

  • Dimitris Xygalatas. Ritual: How Seemingly Senseless Acts Make Life Worth Living. Profile Books, 2022.

__________________________________________________________

Foto: Bee Felten Leidel, Unsplash