Hur vill du ha din luft serverad?

10 000 – 15 000 liter. Så mycket luft andas du under en dag! Har du någonsin funderat på HUR du andas in/ut den? Jag har äntligen förstått hur avgörande det är för vår hälsa med rätt andningsteknik.

Helt kortfattat bör du lära dig att andas endast genom näsan. Även när du tränar och håller igång. På det sättet filtreras luften och serveras på ett hälsosammare sätt till din kropp! Den får rätt temperatur, fuktas, rensas från virus och bakterier och blir mindre turbulent för lungorna att ta emot. NÄSANDNING är ett bra sätt att skydda sig mot infektioner, det räcker faktiskt inte bara med att tvätta händerna.

När du nu smält detta med näsandning är nästa steg att bli verkligt medveten om din främsta andningsmuskel – DIAFRAGMAN. Om du bara visste hur viktig den är. Med hjälp av denna muskel ska vi se till att luften når djupt ner i lungorna. Det är där de flesta av alveolerna finns. Dessa ”lungblåsor” sköter gasutbytet mellan syre och koldioxid. I munandning aktiverar vi inte diafragman ordentligt. Andningen blir ytlig och då är inte syresättningen av blodet/utvädring av koldioxid, effektiv. Detta har en hel rad tråkiga effekter för vårt system..

Diafragman är också involverad i vårt lymfsystem (den vätska som cirkulerar i kroppen och för bort slagg från olika system och organ). Vi har mer lymfvätska än blod i oss, men inget hjärta som pumpar runt det. Istället är det muskelrörelser som får lymfvätskan att cirkulera och då främst diafragman.
Vidare utför diafragman en slags inre massage av våra organ och även spänningar i bröstrygg och axlar kan avhjälpas. Det säger sig självt att en ytlig andning genom munnen stressar musklerna i övre rygg, medan en djup diafragma-andning avlastar dem..

Tänk vad mycket andningen påverkar i oss! Listan är egentligen ganska lång och nämner både sömn, hållning, hur vårt ansikte och käke utvecklas, hormoner.. Men nu tänker jag hejda mig. Kan rekommendera boken ”Medveten Andning” av Anders Olsson för den som vill veta mer.

Leta förresten gärna upp någon bild i en anatomibok för att se hur imponerande stor diafragman är, som ett slags upp- och nervänt paraply under lungorna.