Massage är inte bara skönt. Denna speciella form av beröring aktiverar en mängd utrensande och stimulerande mekanismer i din kropp. Tänk om alla fick massage regelbundet, då skulle vi ha en lite friskare och gladare värld!

Vad händer med oss när vi får massage? Det har utförts en hel del forskning i ämnet: Professor i fysiologi vid Karolinska Institutet, Kerstin Uvnäs Moberg är en av världens främsta hormonforskare. Hon har visat att massage utlöser hormonet Oxytocin, det så kallade lugn- och ro hormonet. Detta hormon gör så att smärtkänsligheten minskar, blodtrycket sjunker och näringsupptagningen i tarmen ökar. Samtidigt ökar massagen blodgenomströmningen så att slaggprodukter och giftiga ämnen lämnar kroppen. Och så sänks tonusen i musklerna, vi slappnar av och blir varma inifrån och ut.

Forskning har även visat att massage hjälper vid inflammatoriska och autoimmuna tillstånd. Det stärker immunförsvar och stimulerar lymfsystemet. Avhjälper träningsvärk, minskar stress och lindrar depression. Listan kan göras lång!

I mina behandlingar använder jag mig av Bindvävsmassage och en oljemassage, baserad på Svensk Klassisk Massage. Bindvävsmassagen däremot utförs utan olja och är mycket effektiv vid mer akuta besvär som t.ex. ryggskott eller nackspärr. Jag har en snäll teknik som inte gör ont, till skillnad från en del andra varianter, men som är minst lika effektiv!

Ibland kan s.k. Triggerpunker aktiveras i muskler som varit förkortade/spända en längre tid, eller som utsatts för ett plötsligt trauma. En aktiv TP kan ge kraftig värk och smärta och även autonoma besvär som huvudvärk, dimsyn och illamående. Detta kan vi behandla med en kombination av tryck på själva punkten och strechövningar.