Varför blir vi deppiga?

Jag läste en notis om att Västra Götalands län toppar intaget av antidepressiva medel. Piller kan vara en nödvändighet för många med klinisk depression, en nödlösning. Men jag undrar om vi reflekterar tillräckligt över vad allmän nedstämdhet egentligen beror på?

Visst kan en tung livssituation ge anledning till att bli deppig. Men motgångar är också en del av livet! Vi får möta upp utmaningen och fokusera på att stärka upp det som stärkas kan.  Fysisk inaktivitet och näringsobalanser, är element som kan vara med och skapa grogrund för psykisk ohälsa. Vi kan även lägga till negativa attityder och tankemönster, men det är en annan historia. Nu ska vi prata näring!

Det finns exempel på att vissa livsmedelsallergier har samband med depression. Glutenallergi är ett sånt exempel.
Personer som lider av ångest och nedstämdhet har ofta zinkbrist, vilket även kan ge symptom som nedsatt matlust, bristningar i huden, akne mm.
Järnbrist är vanligt hos kvinnor och en anledning till att man kan känna sig hängig.

Andra viktiga faktorer är cirkulationen och andningen. Det är viktigt att hjärnan får tillräckligt med syre. Rör på kroppen och uppmärksamma din andning! Munnen ska vara stängd, andas genom näsan istället, även när du motionerar.

Och så var det detta med blodsockernivån. Om den åker berg-och dalbana gör vårat humör det med.

Här är en liten lista på livsmedel som innehåller nyckelämnen för att motverka depression och nedstämdhet:
Deprimerade människor har ofta B-vitamin brist. Dessa vitaminer finns i bl.a. bovete, bryggerijäst (finns i pulverform på hälsokost), skaldjur, havre, ägg och fullkornsprodukter.
Banan, keso, choklad, nötter och torkade dadlar hjälper till i syntesen av ”lyckohormonet” Seratonin.
Dopamin är ett annat ”måbra-hormon”. Ät bönor, jordnötter (råa och osaltade), linser, mandel, avokado och bananer. För att bilda dopamin behöver kroppen också vitaminerna B6 och B12 samt mineralerna magnesium och järn.
Alfalfagroddar, råris, sparris, sjögräs, svamp, kalkon, rädisor är zink-rika.
Solroskärnor, gröna bladgrönsaker, vetegroddar, makrill och torsk är magnesium-rika.

Ja, och så får vi inte glömma den näring du behöver i form av kramar, goda vänner och dans!