Säg hej till Yerba maté!

Vad handlar allt detta kaffedrickande om? Varför är det så viktigt för oss? Förutom koffeinets stimulans verkar kaffet framför allt fylla en social funktion. Den ger en känsla av ”hemma”, av att unna sig något gott och varmt, något som ramar in dagen.

I Sydamerika dricker man inte kaffe på samma sätt som här i Sverige, men samma behov av en social dryck finns så klart även där. Deras hälsosammare variant av en koffeinhaltig dryck går under namnet Yerba maté!

Det är ett faktum, trots all propaganda om hur nyttigt kaffe skulle vara, att man blir försurad i kroppen av denna dryck. Tillhör du de som söker ett alternativ så kan jag varmt rekommendera Yerba Maté!

Yerba maté (Ilex paraguariensis) är en sydamerikansk ört som använts av indianer sedan flera hundra år tillbaka. Bladen kommer från ett träd som tillhör familjen Järnek. Denna ört används så som vi i Sverige använder kaffe: för att umgås, för att få en uppiggande effekt och så är Yerba maté även koncentrationshöjande.

Det fina med denna dryck är att den även tycks ha flera positiva hälsoeffekter: I sydamerikansk örtmedicin används den för att stärka upp. Utöver de uppiggande och stimulerande egenskaperna behandlar man även fetma, använder den som diureticum, laxerande medel och vid smärta. Studier har också visat en bättre antioxidativ förmåga än både grönt te och rött vin!

Om du tänker bli en ”maté-drickare”, tänk då på att skaffa ekologiskt odlad yerba, för vad jag förstått besprutas plantan hårt. Detta går så klart att finna på nätet. Har du ändå kommit så långt, så passa på att köpa den traditionella maté-koppen. Den är ofta gjord av en liten kalebass, eller svarvat trä. Till koppen hör ett slags metall-sugrör – ”Bombilla” [uttalas Bombiia], med en inbyggd sil i botten.

Att tillreda Yerba maté

Det finns lika många sätt som det finns städer i Sydamerika. Men här kommer några riktlinjer:

Fyll din maté-kopp till minst ¼ med yerba, många har mer och det beror på hur starkt man vill ha det och hur många personer som ska dricka. Häll på en liten skvätt ljummet vatten och låt yerban stå och svälla medan du värmer vattnet. Låt inte vattnet koka, men hur varm det ska vara är en smaksak. (I flera länder dricker man Yerba maté med kallt vatten eller juice!).

Fyll sen på en termos och innan du häller vattnet över maté-koppen, stick ner din Bombilla. Sedan är det bara att sörpla i sig av den skarpa drycken tills det tar slut och då häller man på mer vatten från termosen. Ta det varligt första gångerna, då det sannerligen är en stimulerande dryck!