Låt trycket jobba!

Viss kunskap om våra kroppar önskar jag var medfödd. Just i fallet med vår andning handlar det snarare om att inte glömma av. Är det några som vet hur man andas rätt så är det små barn. Se hur deras magar rör sig!

Har tidigare skrivit om hur viktig andningen och diafragman är för vår hälsa. Nu har min kunskap kring detta fördjupats under min senaste vecka vid Osteopathögskolan och jag vill bara upprepa: Glöm inte av din andning!

Låt mig förklara varför: Vid en djup inandning ”sugs” luften in i oss då den stora diafragma muskeln gör en nedåtrörelse och blir konkav i sin form uppifrån sett. Muskeln är likt ett stort segel som delar av thorax och bukhåla och den jobbar inte bara med att suga in syre och trycka ut koldioxid. Diafragman skapar även en jätteviktig tryckförändring i våra kroppar!

Vid inandning packas organen i bukhålan ihop, de får mindre plats och därmed skapas ett högre tryck. När Diafragman sedan åker upp med utandningen, skapas en ”pump-effekt”. Det venösa, syrefattiga blodet och lymfvätskan, ”sugs upp” från de nedre extremiteterna. Föreställ dig en tvättsvamp som du kramat ur och sedan lägger i blöt.

Denna komplexa mekanik är bl.a. en livsviktig del av vårt cirkulationssystem som involverar både blod och lymfvätska. Lymfan är en del av vårt immunförsvar. Den tar hand om skräpet blodet behöver göra sig av med och vätskesätter vävnader. Lymfsystemet är ett ådersystem, men utan ett hjärta om pumpar. Det är istället beroende av muskelrörelse och kanske framför allt ”Diafragma-seglets” ständiga arbete.

Så nu vet vi: det är bra med lite inre tryck ibland! Ta ett djupt andetag och låt trycket jobba!

Tycker du att det här med andning är spännande, titta gärna på inlägget ”Hur vill du ha din luft serverad?”. Här jag förklarar mer kring varför det är så viktigt med Näsandning.