De små vanorna som formar det stora samhället

I gårdagens Göteborgsposten har professor Stig Bengmark med Lina Aurell och Mia Clase, tagit upp en brännande viktig fråga: Vart är Sveriges hälsa på väg?

De berättar att man i regeringens nya budget ska investera en extra miljard i sjukvården och det är ju fantastiskt. Men hur mycket skattepengar ska behöva investeras i att ta hand om de dramatiskt ökande problemen med t.ex. fetma och kroniska sjukdomar? Eftersom vi uppenbarligen bara blir sjukare i dessa och andra livsstilssjukdomar, kanske det vore mer kostnadseffektivt att tänka förebyggande? Jag citerar: ”Utan radikala åtgärder beräknas våra folksjukdomar att fram till 2050 i snitt tredubblas.” Det låter som ett ganska allvarligt scenario…

Vad är då att tänka förebyggande, hur ska vi vända trenden? Forskningen bekräftar det du så många gånger hört: vi behöver lämna våra datorskärmar och landa i kroppen, dra ner på raffinerade jordbruksprodukter och exponering för kemikalier (från miljö, mat och även läkemedel).

Om jag stiger ur min kulturella klädnad för en stund och tänker efter: Vem har det slutgiltiga ansvaret för min hälsa? Jag menar på en mer direkt, personlig nivå. Det är en viktig fråga att ställa sig. För om vi förväntar oss att någon annan ska ta ansvar för vår hälsa, så kanske utvecklingen fortsätter så som Bengmark, Aurell och Clase förutspår.

Jag vill gärna sluta upp bakom dessa tre hälsoförespråkare och slå ett slag för att vi alla börjar ta mer eget ansvar. Självklart behövs det, som debattartikeln hävdar, många insatser för att vända utvecklingen. Som en omprioriterad hälsopolitik vilken förespråkar förebyggande insatser. Och utbildning av dem i vårt samhälle som arbetar med barn och ungdomar; lärare, BVC-personal, skolmatspersonal. De kan tidigt ge kunskap om faktumet att hur vi äter och rör på oss, formar vår hälsa. Men för att återknyta: vi kan även själva vara med och påverka, både de små vanorna och det stora samhället. Eller hur?

Tänkte i inspirerande syfte, skriva något om de rutiner jag själv använder för att stärka min kropp i vardagen. Det är på intet sätt menat att vara en ”hälso-sanning”, för jag tror inte så mycket på generalisering när det gäller kroppar. Vi funkar ju alla olika! Snarare kan detta vara en ingång om du inte testat att ha en daglig ompysslings-rutin. Jag är själv ensamstående småbarnsmamma med för mycket jobb och för lite tid. Det finns yttre stressfaktorer som jag inte rår över. Men min lilla halvtimma på morgonen är en stund då jag visar mig själv lite extra kärlek och omtanke. Och det gör liksom hela skillnaden.

 Så, här kommer första tipset på en hälsosam rutin (en definitiv klassiker i Ayurveda kretsar):

Jag börjar min dag med ett stort glas varmt citronvatten. När jag dricker det strömmar vattnet genom matsmältningssystemet och värmer mig inifrån och ut. Att starta dagen så här hjälper min kropp att rensa ut toxiner och att sköta magen. Citronen ger en kick till immunförsvaret, nervsystemet och hjärnan (tack vare sitt höga innehåll av C-vitamin och kalium). Och så hjälper den att balansera PH-värdet, vilket är en av förutsättningarna för en hälsosam inre miljö.

Kanske kan detta vara något för dig? Testa! Och berätta för dina medmänniskor om du funnit något som får dig att må bra på riktigt. Så sätter vi igång nu och sprider ringar på vattnet!