Solstrålar på burk?

Mörka tider. Och visst är det är speciellt att vara nordbo – på ett sätt lever vi alltid i en fas av anpassning, inför de olika årstidernas överväldigande närvaro.

Vintern är en tid för hälsoförespråkare att göra sitt bästa, för att lyfta den kollektiva dippen. Och många goda råd finns det! Välj och vraka, men stå inte paralyserad och hoppas på det bästa. Det finns sätt att stärka sig nu då solens energi gått i ide och virusen tar vid!

Jag är inte terapeuten som vet att förespråka vilka tillskott som bör tas. Det är svårt med allmänna rekommendationer, då vi alla fungerar så olika. Men ett klart faktum är att man i den här delen av världen lider av att sol-bristen. Den (tillsammans med faktorer som en försurad kropp och överkonsumtion av industriproducerad komjölk) leder bl.a. till benskörhet. Detta är konstaterat av vetenskapen, så är det.

Mycket hopp ligger till de D-vitamin tillskott hälsokosten marknadsför som om det vore solstrålar på burk. Har läst på lite i ämnet, för jag skulle också gärna vilja att det fanns sol på burk. Men riktigt så lätt är det tyvärr inte.

Vid ett Amerikanskt institut för forskning kring autoimmuna sjukdomar [The Marshall Protocol Knowledge Base] har man tittat närmare på D-vitaminet och dess effekt. Det tycks spela en central roll då det gäller autoimmuna sjukdomar som t.ex. allergier, sköldkörtelsjukdomar, astma och psoriasis.

Till min förvåning grundar sig deras behandlingsmetod på att minimera intaget av detta vitamin från mat (och tillskott). I kombination med att ta en slags blodtrycksmedicin avhjälper de sina patienters symptom.

Det hela låter udda, men där finns en intressant förklaring kring hur det D-vitamin vi förtär är av en helt annan sort, än det vi syntetiserar från solen. 25-hydroxyvitamin D är namnet på D-vitamin som vi tar upp från mat och tillskott. En bieffekt det har är att aktivt blockera vår huds receptorer för att syntetisera D-vitaminet från solen, som är så livsviktigt för oss.

Med den här informationen verkar det direkt kontraproduktivt att gå på hälsokostens rekommendationer. Varför ta ett tillskott som aktivt hämmar det naturliga upptaget av samma vitamin? Vad jag kommit fram till är följande:

Under vinterhalvåret kan vi i Sverige över huvud taget inte syntetisera något D-vitamin från solen, inte ens strålande vinter dagar. På grund av att solen står för lågt på himlen. Kanske kan ändå 25-hydroxyvitamin D hjälpa oss avvärja en del av problematiken med trötthet och benskörhet? Var dock försiktiga då sommar-solen kommer fram! Då kan D-vitamin tillskott stjälpa mer än hjälpa, om man får tro den forskning som gjorts på Marchall protocol research base.

I övrigt finns det ju så mycket andra sätt att få upp orken i vinterkylan! Kom ihåg att vi är varelser som anpassar oss till vår omgivning. Ständigt. Och sluter du dig, stannar inne för att det är kallt och blir mer stillasittande, kommer energi nivån självklart gå ner. Det är en logisk adaptation för kroppen. Denna reaktion har sina poänger, vintern är tid för introspektion och för att komma i kontakt med andra djupare sidor i oss själva. Men leder det till melankoli har en obalans landat i kropp och själ, då är det dags att agera! Genom att vara ute och röra på sig när det är ljust, kan vi trots allt generera så mycket mer energi. Här finns en bra början!