Solstrålar på burk?

20141227_151742

Mörka tider. Och visst är det är speciellt att vara nordbo – på ett sätt lever vi alltid i en fas av anpassning, inför de olika årstidernas överväldigande närvaro.

Vintern är en tid för hälsoförespråkare att göra sitt bästa, för att lyfta den kollektiva dippen. Och många goda råd finns det! Välj och vraka, men stå inte paralyserad och hoppas på det bästa. Det finns sätt att stärka sig nu då solens energi gått i ide och virusen tar vid!

Jag är inte terapeuten som vet att förespråka vilka tillskott som bör tas. Det är svårt med allmänna rekommendationer, då vi alla fungerar så olika. Men ett klart faktum är att man i den här delen av världen lider av att sol-bristen. Den (tillsammans med faktorer som en försurad kropp och överkonsumtion av industriproducerad komjölk) leder bl.a. till benskörhet. Detta är konstaterat av vetenskapen, så är det.

Mycket hopp ligger till de D-vitamin tillskott hälsokosten marknadsför som om det vore solstrålar på burk. Har läst på lite i ämnet, för jag skulle också gärna vilja att det fanns sol på burk. Men riktigt så lätt är det tyvärr inte.

Vid ett Amerikanskt institut för forskning kring autoimmuna sjukdomar [The Marshall Protocol Knowledge Base] har man tittat närmare på D-vitaminet och dess effekt. Det tycks spela en central roll då det gäller autoimmuna sjukdomar som t.ex. allergier, sköldkörtelsjukdomar, astma och psoriasis.

Till min förvåning grundar sig deras behandlingsmetod på att minimera intaget av detta vitamin från mat (och tillskott). I kombination med att ta en slags blodtrycksmedicin avhjälper de sina patienters symptom.

Det hela låter udda, men där finns en intressant förklaring kring hur det D-vitamin vi förtär är av en helt annan sort, än det vi syntetiserar från solen. 25-hydroxyvitamin D är namnet på D-vitamin som vi tar upp från mat och tillskott. En bieffekt det har är att aktivt blockera vår huds receptorer för att syntetisera D-vitaminet från solen, som är så livsviktigt för oss.

Med den här informationen verkar det direkt kontraproduktivt att gå på hälsokostens rekommendationer. Varför ta ett tillskott som aktivt hämmar det naturliga upptaget av samma vitamin? Vad jag kommit fram till är följande:

Under vinterhalvåret kan vi i Sverige över huvud taget inte syntetisera något D-vitamin från solen, inte ens strålande vinter dagar. På grund av att solen står för lågt på himlen. Kanske kan ändå 25-hydroxyvitamin D hjälpa oss avvärja en del av problematiken med trötthet och benskörhet? Var dock försiktiga då vår-solen kommer fram! Då kan dessa tillskott bli direkt skadliga, om man får tro den forskning som gjorts.

I övrigt finns det ju så mycket andra sätt att få upp orken i vinterkylan! Kom ihåg att vi är varelser som anpassar oss till vår omgivning. Ständigt. Och sluter du dig, stannar inne för att det är kallt och blir mer stillasittande, kommer energi nivån självklart gå ner. Det är en logisk adaptation för kroppen. Denna reaktion har sina poänger, vintern är tid för introspektion och för att komma i kontakt med andra djupare sidor i oss själva.

Men leder det till melankoli har en obalans landat i kropp och själ, då är det dags att agera! Genom att vara ute och röra på sig när det är ljust, kan vi trots allt generera så mycket mer energi. Här finns en bra början!

2 kommentarer

 1. Lisa Petri
  Direktlänk

  Hej Filippa, Ossian frågade mig en dag efter skolan om det var sant att ”mjölk ger starka ben”, vilket hans lärare tydligen sagt. Jag har uppfattningen som du att mjölk snarare leder till benskörhet. Skulle du kunna länka någon bra forskningsartikel, eller en sida där jag på ett lätt sätt kan få information som jag kan förmedla till en 10-åring. asbra blogg! Kram

  Gilla

  Svara
  • filippabeijer
   Direktlänk

   Hej Lisa!

   Synd att lärare inte uppdaterar sig. Men vad bra att du reagerar och söker svar! Det är en djungel det här med närings-tänk…
   Ko-mjölk är en stor grej i Sverige. Det är svårt att uttala sig kritiskt och ännu svårare att hitta oberoende studier kring det. Jag tänker att mjölk så som den var förr i tiden, då varje hushåll hade egen kossa, var av annan kvalitet än den massproducerade och processade variant vi har nu.
   De som är kritiska till mjölkdrickande menar att komjölk innehåller mycket hormoner som inte är menade för människokroppen. Kalvar växer sju gånger snabbare än människobarn vad jag förstått. Men detta påstående har jag inte läst någon forskning kring. Det finns däremot vetenskapliga studier som visar på kopplingar mellan återkommande öroninflammationer och mjölkallergi.
   Den forskning som kommit ut det senaste talar om att mjölk helt enkelt ger ökad dödlighet. I denna studie misstänker man att boven är mjölksockret, laktosen. Här infogar jag adressen till studien: http://www.bmj.com/content/349/bmj.g6015
   Hoppas du får lite intressant info, som kan hjälpa dig att prata med Ossian! Lycka till!

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s