Mitt bästa recept för hemlagad ledsmörjning

Vägen till god hälsa är att tänka förebyggande! På så sätt kan vi motverka åldrandets förslitningar på vår kropp.
da vinci2

Jag lär mig mycket om leder på Osteopathögskolan. De är på ett sätt våra svaga punkter i kroppen, som dagarna i ända utsätts för olika slags stress och slitage. Var fjärde svensk över 45 år lider av någon form av artros (degeneration av ledbrosket). Samhällskostanden i Sverige för denna diagnos är 10 miljarder per år!

Våra synoviala leder (äkta leder) har ingen direkt blodförsörjning. De får istället sin näring och även smörjning från synovialvätskan som bildas inne i ledkapseln. Då vi blir äldre kan vätskan få sämre kvalitet vilket kan leda till en degeneration av ledbrosket, glidytan. Även övervikt och elitidrottande är riskfaktorer för artros.

Så, HUR kan vi motverka detta? Jo, bland annat genom att stimulera produktionen av synovialvätskan och på så sätt hålla ledbrosket glatt och fint. Leden behöver utsättas för lagom med ”stress”, för att vilja fortsätta jobba.

Ska skelettet bli starkt behöver det utsättas för stötar. Ska lederna hålla länge behöver vi ”veva”! Jag börjar dagen med att ”väcka” lederna och ser det som en liten investering för ålderdomen. Så här följer mitt bästa recept för hemlagad ledsmörjning! Väl bekomme!

[Jag delar med mig av detta med en liten reservation: De som har någon form av skada eller patologi i sina leder gör bäst i att rådgöra med sin osteopat innan ni vevar på.]

 1. Fötter – Cirkla med leden några varv åt varje håll. Låt stortån leda rörelsen, försök rita en ”perfekt” cirkel. Det är inte så lätt som det låter…
 1. Knän – Balansera på höger ben (det går bra att luta sig mot en vägg) och lyft vänster ben till en 90 graders vinkel. Lägg vänster underarm under det flekterade knät. Höger hand trycker ner underbenet så en lätt översträckning av leden skapas. Gör samma rutin på motsatt sida. (Bör ej utföras av personer med skador i knäleden). Det finns också en snällare variant: Håll ihop benen, böj knäna lite och medan handflatorna vilar på knäskålarna, cirklar du långsamt och uppmärksamt åt varje håll.
 1. Höft – Stå på ett ben med händerna i sidorna, håll det fria benet i en 90 graders vinkel. Släng sedan ut foten i anatomisk riktning (snett nedåt). Detta gör jag med ganska mycket kraft, för att känna en liten retraktion (separation) i höftleden. (Denna rörelse bör undvikas av gravida och personer med höftproblematik).
 1. Axlar – Här vevar vi runt, både framåt och bakåt. Först med sträckta armar som passerar nära örat (utan att man tippar huvudet åt sidan). Sedan med armarna dubbelvikta, som ”kycklingvingar”, framåt och bakåt.
 1. Armbågar – Sträck armarna uppåt och vänd handflatorna bakåt för att kunna daska till ordentligt över skulderbladen. Det känns när du får till en liten översträckning i leden.
 1. Handleder – Vänd handflatan uppåt, ta tag underifrån med andra handen på tumsidan och dra försiktigt tills du känner ett ändläge närma sig. Vänd handryggen upp, ta tag på lillfingersidan uppifrån och vrid försiktigt upp tills du känner att ett ändläge närmar sig.
 1. Sist men inte minst: Fingerlederna. Krama tag om ett finger i taget, massera det kort innan du avslutar med ett litet ryck rakt utåt i fingrets riktning. Var försiktigare med tummen vars led ser annorlunda ut än de övriga fingrarnas.

Så där! Här har vi alltså inte bara ett sätt att stimulera produktionen av ledvätska, det är även en praktisk statuskoll av hur lederna mår. Och genom att röra igång dem öppnar vi för ett bättre flöde i cirkulationssystemen. Då du en gång lärt dig rörelserna ordentligt tar denna lilla rutin inte mer än 5 minuter. Lycka till!

2 kommentarer

 1. Ulrika Borg
  Direktlänk

  Hej Det låter som gåda råd men jag förstår inte riktigt hur jag skall göra med benet när jag skall ”smörja” höften. Vad betyder släng i anatomiskt riktning? Mvh Ulrika

  Gilla

  Svara
  • filippabeijer
   Direktlänk

   Hej Ulrika!

   Jag förstår att det inte är så lätt att förstå vad jag menar med den knapphändiga beskrivningen, ska göra ett bättre försök 🙂
   Om du tittar på bilden i blogg-inlägget (Leonardo da Vincis ”Vitruvianske mannen”), kan du få en bra ledtråd om hur benet ska riktas. I samma riktning som den avbildade mannen har benen ut från kroppen, ska du sparka ut. Börja med att stå på ett ben och höj upp det andra till en 90 graders vinkel. ”Släng” sedan ut det upphöjda benet med intentionen att låta lårbenshuvudet ”släppa” från sin ledhåla. Släppa kommer det självklart inte att göra, men med den intentionen kan du få rätt knyck i sparken och en fin effekt på ledkapseln i höftleden. Det känns när du fått till det, som en skön avslappning i höftleden. Kan behövas några övnings sparkar innan du får till det helt och hållet. Önskar dig Lycka till!

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s