En sur mage är en glad mage

Visste du att anledningen till den s.k. ”Sura magen” och ”Sura uppstötningar” i själva verket kan vara att magen har för lite magsyra! Det var inte så länge sen jag själv förstod hur det stod till med detta. Känns som en viktig kunskap att sprida, så här kommer en sammanfattande förklaring:

I vår magsäck tillverkas bl.a. enzymer som ska hjälpa till att bryta ned föda till byggstenar för kroppen. Magen har även ett riktigt lågt PH värde tack vare salpetersyran. Detta gör magsaften frätande och så bryts maten ner för att sedan tas upp som näring i tunntarmen. Den extremt sura miljön är dessutom ett effektivt skydd mot bakterier och svamporganismer som inte hör hemma i vår kropp. Men för både magmunnen och även tunntarmen som har en mer basisk miljö och inte samma super-slemhinna som magsäcken, är magsaften ajaj!

Då vi stressar påverkas vårt nervsystem och produktionen av magsyra (som ska ligga på en tre liter/dag) minskar. Eftersom kroppen tror att vi är i farligt läge prioriterar den helt enkelt bort matsmältningen. När detta sker får magsäcken istället arbeta mycket hårdare mekaniskt för att bryta ner maten. Det kan då skvätta upp magsyra – sura uppstötningar. Att magsyre-hämmande läkemedel fungerar beror på att de lägger sig precis vid magmunnen och neutraliserar syran där. Men orsaken till problemet kommer de verkligen inte åt.

Det går också en del snack om bikarbonat och dess hälsoeffekter. Det anses ha en förmåga att göra kroppen mer basisk, vilket ju är bra! En försurad kropp är grogrund för all möjlig ohälsa. Men, vi vill däremot inte få en mer basisk miljö i magsäcken! Så har du redan problem med ”sur mage” som det så motsägelsefullt kallas, experimentera inte för mycket med bikarbonat.

Som vanligt är den största boven i sammanhanget – Stress. Tjatigt men sant. Vill du att magen ska fungera bättre? Gör då dina måltider till en helig stund, där varje tugga räknas (och tuggas). Undvik så klart skräpmat och skräpdryck. Men framför allt: Ta dig tid med din mat!