Varför bastu är så bra

Stressen som du hade kontroll över har åter flyttat in i ditt liv. Kanske för att kontroll och stress går hand i hand? Immunförsvaret har tänt några varningslampor och allt du kan tänka är ”Hur ska jag få det att gå ihop?? Lika bra att köra på…”

Världen och dess krav stannar inte upp för att vi blir lite stress-sjuka (med risk för att bli mycket stress-sjuka). Men hur värt är det att offra sig? För just så är det. Vi offrar vår hälsa för att uppnå något som för stunden känns viktigare. Detta får oss att åldras och beroende av hur vi har prioriterat i livet, blir åldrandet mer plågsamt för vissa än för andra… Tro mig, det här inlägget skriver jag lika mycket till mig själv. Är en av dem som önskar att dygnet hade fler timmar. Hopplöst ambitiös!

Nu har jag dock turen att bo i skärgården, i en naturnära miljö. Det hjälper mig att landa. Och min bästa metod för att verkligen hejda det sympatiska påslaget är Brännös förnämliga Bastu!

Det bästa är att detta är inte något jag bara fått för mig. Det finns vetenskapliga förklaringar för varför bastun får mig att må så bra:

– Under en bastu session reduceras aktivt stresshormonerna adrenalin och noradrenalin. Samtidigt som nivåerna av en ”välbefinnande” transmittor vid namn betaendorfin ökar.

– Immunförsvaret stimuleras på flera sätt: En studie från the Thrombosis Institute i London visar att växelvis varma och kalla bad, ökar blodets innehåll av vita blodkroppar och kroppens naturliga innehåll av blodförtunnande enzymer.

– Man har sett att bastu har en förebyggande effekt och stödjer återhämtning vid: Kroniskt trötthetssymptom, Sjögrens syndrom, anorexia, obstruktiv lungsjukdom, följder av rökning, diabetes, arterioskleros och arteroskleros.

– Att basta ökar både den ytliga och den djupa blodcirkulationen. Hjärtrytmen och dess kraft accelererar. Metabolismen aktiveras kraftigt. Tillsammans påminner effekten om våra reaktioner vid intensiv motion. Och vinsterna är till viss mån lika!

Jag upplever själv att en stund i bastun, med dess utsikt över havet, är en av de få saker som verkligen kan bromsa in en stress-spiral för mig. Man blir outgrundligt lugn och klar i huvudet och ofta får jag en laddning av energi som håller i sig hela dagen. En energi som inte gör mig stressad!