Svagheternas styrka eller tvärtom

Härom veckan, på kaffebaren Alkemisten, infann sig en atmosfär av stora tankar. Jag och Kristian som driver stället, började filosofera om livet. Med det nyrostade kaffet susande i systemet svindlade samtalet längs snåriga stigar och snuddade vid storslagna horisonter. Vi talade om vad styrka är, om sökande och drömmar. Efteråt kändes tillvaron lite mer spännande än innan.

Efter flera år som kinesiolog (och människa) har jag lärt mig att värdera annorlunda. Jag ser och vill gärna förmedla vidare, att det som i vår värld lätt avfärdas som svagheter, många gånger är våra främsta styrkor. De har misstolkats genom det raster vi fått av samtiden. De har förvrängts av en brist på självkärlek. Jag tror att svaghet skulle kunna jämställas med känslighet i många fall. Och känslighet är ett verktyg för självkännedom och andlig utveckling.

Har du känt det någon gång? Att själens driv är starkare än vad din fysiska kropp mäktar med.

Till min mottagning på Hedåsgatan kommer många sökare. Vissa har fått utmattnings syndrom, allergier och ont i kroppen eller så känner de sig vilsna. Många har helt enkelt drivit på för hårt och tappat en viktig kontakt med sina kroppar. Förklaringarna till varför de hamnat i den situationen är många, men två saker har dessa personer gemensamt:

De tänker inte ge upp, utan åter finna kontakten med sin kropp och sin vitalitet. Alla äger de en sällsynt styrka i kombination med djup känslighet.

Har du känt det någon gång? Att själens driv är starkare än vad din fysiska kropp mäktar med. Känsligheten, som låter dig ha den välsignade kontakten med ditt innersta, blir också det som får dig på fall. För att du lever i flera världar samtidigt. Många av oss krossas under samtidens maskineri, av kraven att passa in i ett samhälle som skapats ur vinnar-mentalitet.

Så där satt vi en morgon, kaffemakaren Kristian och jag. Tankar och idéer svävade upp mot en klar sensommar himmel, likt färgglada ballonger. Sedan var det dags att gå. Men innan jag gick sa Kristian, och med hans tillstånd citerar jag:

”Vi är tror att vi är Människor som söker spirituella upplevelser. Men i själva verket är vi Spirituella Varelser som har mänskliga upplevelser”.

Eller. Vi lever i en tvärtom-värld som min dotter skulle sagt.