Hur andningen kan stärka ditt immunförsvar

F ö r k y l n i n g s t i d e r  –  igen. Men det finns så många sätt att komma undan. Långpromenader i höstsol och en aktiv livsstil. Näringsrik och balanserad föda samt kosttillskott. Ren luft, rent vatten och ett inre leende… Du känner kanske igen det här? Jag skulle vilja föreslå att vi lägger till ytterligare en punkt på vår lista: Bra att tänka på för att hålla mig frisk och stark.

Diafragman.

Eftersom den här underbara muskeln hjälper oss att ventilera hela kroppen, är den en viktig del av ett välfungerande immunförsvar. Om vi syresätter oss ordentligt hjälper det till att bibehålla ett bra PH-värde. Utan tillräckligt med syre blir vi försurade och otrevliga bakterier och virus trivs bättre.

Men det finns fler bottnar i andningens betydelse för ditt immunförsvar. Genom Diafragman, som spänner likt ett segel mellan bröstkorg och bukhåla, löper tre av cirkulationssystemets större transportvägar: Aorta, Vena cava och Ductus thoracicus. Den sistnämnda är en av lymfsystemets huvudkärl.

Ductus thoracicus, liksom resten av lymfsystemet, är beroende av andning och muskelrörelser för att kunna transportera lymfvätskan genom kroppen. I lymfan cirkulerar immunförsvars celler som macrofager och lymfocyter (en form av vita blodkroppar). De är en del av kroppens förvar mot microber och andra främmande substanser. Lymfan bekämpar således infektioner och samtidigt hjälper den till med att transportera runt ämnen som proteiner och avfallsprodukter.

Hur kan vi då använda oss av den här kunskapen praktiskt? Först och främst behöver du göra en liten analys av din livsföring. Kanske är det uppenbart att du har en dålig kosthållning, eller en alldeles för stressig tillvaro. Det kommer definitivt att påverka din motståndskraft gentemot vinterns virus.

Men har du en god livsföring i övrigt och likväl lider av ett dåligt immunförsvar, är det dags att fråga sig varför. Det kan så klart finnas tusen bakomliggande anledningar. Men för att knyta an till ämnet för dagen, kan en anledning helt enkelt vara att du andas för ytligt. Detta kan i sin tur vara stress relaterat, bero på en rörelseinskränkning i bröstkorgen, eller innerveringen av Diafragman (som kommer från nacken). Kanske du också andas genom munnen, det är inte heller optimalt för din hälsa. Det kan vara så att Diafragmans centralsena, varigenom Ductus thoracicus löper, är för spänd. Då kan inte lymfan cirkulera ordentligt och det påverkar i sin tur immunförsvaret. Dessa exempel är alla direkt relaterade just till hur du andas!

Jag föreslår att du tar dig en stund varje morgon för att utföra kraftfulla andningsövningar, som en del i din rutin att hålla dig förkylnings-fri. Inom yogan finns en väl utvecklad kultur av att stärka upp andningen. Du kan också utföra specifik träning för din Diafragma-muskel, som en enkel rutin hemma.

Här följer ett exempel på en sådan övning:

Börja med att sitta bekvämt i lugn och ro och andas genom näsan. Föreställ dig att du är en bägare, pubis benet markerar botten och din hals är bägarens hals. Luften du andas in är vattnet som fyller bägaren. Se till att hela botten är fylld, innan andetaget stiger uppåt. Känn hur du måste expandera ut åt sidorna, för att verkligen fylla din ”botten” med luft.

Då du gjort detta några gånger kan du efter att ha fyllt bägaren så pass att din buk är ordentligt expanderad, ”låsa strupen”. Så att ingen luft slipper ut. Sug sedan in magen så långt du kan, föreställ dig att den ska ända bak mot ryggraden. Väl där, pumpa med Diafragman så att den sugs uppåt i små guppiga rörelser. Detta kan kännas ansträngande för den ovane. Släpp sedan långsamt ut luften. Upprepa övningen ett par gånger och ta det försiktigt till en början. Det här är en kraftfull övning som kommer att stärka och vitalisera din diafragma och därmed ha en positiv effekt på din kropp som helhet.