Anything goes – bara hjärtat är med

“The main thing is this – when you get up in the morning you must take your heart in your hands. You must do this every morning.”

 Läste den här meningen och stannade upp, läste den igen. Vilken fin metafor tänkte jag, men misstog mig. Det var mer än så.

Citatet kommer från författarinnan Grace Paley’s far som i början av förra seklet gav henne instruktioner; råd kring hur man på bästa sätt åldras utan att förfalla. Att dagligen utföra lite övningar som håller lederna i trim, kan vara bra förklarar han. Men först av allt på morgonen ska du kupa händerna och placera en över hjärtat, en under. Massera, eller snarare klappa försiktigt med varje hand. Sedan ska du tala med ditt hjärta. Det får vara osagt vad Grace far tyckte hon skulle säga till sitt hjärta. Men hans goda råd är värda att spridas.

Önskar du leva ett långt och rikt liv, finn då en ritual vars innersta syfte är att uppmärksamma dig själv och det mirakel som livet faktiskt är.

Mr Paley valde att göra det genom att prata med sitt hjärta. Hur denna knytnävsstora muskel outtröttligt slår; dag efter dag, timme efter timme, i upp till ett sekel, är närmast ofattbart. Jag tycker Grace fick ett gott råd. Förstår att den lilla stund hon förhoppningsvis ägnade sitt hjärta varje morgon, även gav en rent fysiologiskt gynnsam effekt. Ritualen ger utrymme för att skapa en känsla av lugn och tacksamhet. Dessa två ingredienser som gör livs-kakan särskilt välsmakande och hållbar.

Det kan kännas omständligt och som ett stort steg, att sätta igång med ”goda vanor”. Vi bombarderas av välmenande råd från hurtiga hälsomänniskor (författaren inräknad) till den grad att vi tillslut stänger av och tänker ”skit samma”. Men i ärlighetens namn handlar allt om en och samma sak: att finna ett inre lugn och att känna sig lycklig. Kanske gör du det genom att dricka gröna smoothies varje dag, genom att meditera, yoga eller springa en mil. Anything goes, bara det skapar stabila förutsättningar för din hälsa.

Men hur hälsosamma rutiner du än valt, är de inte värda mycket, om du stressar och hetsar dig själv all övrig tid. Forskning visar just detta. Det är inte det farliga LDL-kolesterolet i sig som ger en hjärtattack eller stroke. Det är dina slitna blodkärl som tagit stryk av för mycket sympatiskt påslag, av för mycket tryck. I dom kan ett eventuellt överskott av dålig kolesterol och annan gegga som cirkulerar runt med blodet, fastna och skapa problem. Det där höga trycket – det är vad du behöver vara aktsam på.

Får konstatera att det finns för mycket att säga om ämnet. Det är värt att gå djupare, men inte idag. Jag avslutar med Mr Paley’s enkla råd. “Huvudsaken är  – när du går upp på morgonen, att ta ditt hjärta i dina händer. Gör det varje morgon.”

Amen.