Spraya bort dina problem

Varje dag på mottagningen lär jag mig något nytt och somliga lärdomar känns viktiga att förmedla vidare. Jag vill berätta om vad en kvinna vi kan kalla Lena, upptäckte under sin process av återhämtning.

Lena berättar att hon varit kärnfrisk hela livet, tills hon plötsligt fick allvarliga problem med sin sköldkörtel. I sviterna efter operation och medicinering, har kroppens balans tagit stryk och hon kämpar med bl.a. orkeslöshet och sömnproblem. Vi får bra resultat med kinesiologin, men det är något som inte helt stämmer, vissa symptom lättar inte.

Ett av de sunda beslut Lena tar under sin återhämtning från sköldkörtelproblematiken, är att sluta röka. Som många andra i sin situation, väljer hon att ta hjälp av Nicorette. Nicorette är en nicotin-spray som ska hjälpa f.d. rökare att dämpa abstinensbesvären. Vad man inte skyltar med i sin marknadsföring och vad Lena får erfara, är att liksom cigaretter, har sprayen biverkningar.

På FASS kan man läsa den detaljerade bipacksedeln och det gjorde Lena. Hon berättar att det var som att titta på en lista över sina egna symptom av dåligt mående. Huvudvärk, trötthet och illamående, andningssvårigheter, svaghets/sjukdoms känsla. Utöver de mer fysiska symptomen drabbades Lena även av psykiska besvär som irritation, aggression, fokus problem och ångest, även dessa finns med bland biverkningarna.

På bipacksedeln poängterar man att Nicorette bara får användas av personer som är rök-beroende. Skulle ett barn få i sig samma dos som en vuxen är menad att ta, kan utgången vara dödlig.

Kanske predikar jag till de redan frälsta här, men snälla, ta inte för givet att läkemedel är enbart stärkande. Att hälsokostpreparat alltid är hälsosamma. Att barnmat och leksaker bara innehåller snälla ingredienser. Att svenskproducerad mat har ett samvete rent som snö… Vi lever i ett konstant flöde av information och det kan tyckas tröttsamt att konstant behöva ta ställning till allt vi konsumerar. Men så som världen ser ut idag rekommenderar jag följande: ta vanan att slänga ett snabbt öga på innehållsförteckningen/bipacksedeln innan du köper. Det kan göra stor skillnad för hur mycket gifter din kropp behöver hantera i vardagen, vilket i sin tur påverkar din vitalitet och livskvalitet!

Efter att Lena faktiskt tagit sig tid och läst listan över biverkningar på sin nicotin-spray, slängde hon den i soporna. Bara inom någon dag började hon att må bättre. Och det är ju solskens-sidan av den här historien; Att kroppen är så grym på att återhämta sig, när de självläkande mekanismerna får ta vid.

Källa:  http://www.fass.se/LIF/product?userType=2&nplId=20091222000057

2 kommentarer

 1. Malena
  Direktlänk

  Hur gör hon då för att sluta? Jag är över 60 och har varit beroende av nicotin sedan tonåren, började röka vid 13 åå. Jag skäms! numera snusar jag och har försökt sluta så många gånger. Beroendet är så starkt och det kan jämföras med att du är så hungrig och det ända du tänker på är att få i dig mat. Hur gör man för att sluta?

  Vet att jag skulle må så mycket bättre men det går inte få bort suget.. Tacksam för råd.

  Gilla

  Svara
  • filippabeijer
   Direktlänk

   Åh vad tufft det låter… Tänk vad samhället och ungdomskulturen gör med oss. Inte så lätt att vara 13 bast och utsättas för grupptryck. Inte så lätt att 50 år senare försöka bli av med suget som hjärnan och kroppen blivit ett med. Önskar jag kunde hjälpa dig!

   Det bästa rådet jag kan ge är att just jobba med kroppens balans som helhet. För att inte alltid känna sig jagad av suget efter nästa kick. En kropp och ett sinne i balans ber dig inte om det.
   Att nå till den punkten kan ta tid, men det är en härlig resa! Det är en ny livsstil som bygger på ett annat sug; det efter stillhet och förnöjsamhet. Att känna att man har en sund och ärlig kommunikation med sin kropp, att den talar om vad som pågår. Som t.ex. vad för näringsämnen den behöver, samtidigt som du är en god lyssnare som möter upp behoven. Som i alla goda relationer 😉 Ett givande och tagande på en bas av tillit.
   Meditation, mindre socker och snabba kolhydrater, en daglig rutin av någon fysisk aktivitet som känns tillfredställande. Mycket promenader i skogen. Mindre stress och alkohol.. Allt det där vi alla vet men tycker känns kravfyllt. Det kan vara lustfyllt istället!

   Hoppas du finner den inspiration och motivation som behövs för att vinna över nicotinet. Lycka till!

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s