När Lena läste bipacksedeln

Varje dag på mottagningen lär jag mig något nytt och somliga lärdomar känns viktiga att förmedla vidare. Jag vill berätta om vad en kvinna vi kan kalla Lena, upptäckte under sin process av återhämtning.

Lena berättar att hon varit kärnfrisk hela livet, tills hon plötsligt fick allvarliga problem med sin sköldkörtel. I sviterna efter operation och medicinering, har kroppens balans tagit stryk och hon kämpar med bl.a. orkeslöshet och sömnproblem. Vi får bra resultat med kinesiologin, men det är något som inte helt stämmer, vissa symptom lättar inte.

Skulle ett barn få i sig samma dos som en vuxen är menad att ta, kan utgången vara dödlig.

Ett av de sunda beslut Lena tar under sin återhämtning från sköldkörtelproblematiken, är att sluta röka. Som många andra i sin situation, väljer hon att ta hjälp av Nicorette. Nicorette är en nicotin-spray som ska hjälpa f.d. rökare att dämpa abstinensbesvären. Vad man inte skyltar med i sin marknadsföring och vad Lena får erfara, är att liksom cigaretter, har sprayen biverkningar.

På FASS kan man läsa den detaljerade bipacksedeln och det gjorde Lena. Hon berättar att det var som att titta på en lista över sina egna symptom av dåligt mående. Huvudvärk, trötthet och illamående, andningssvårigheter, svaghets/sjukdoms känsla. Utöver de mer fysiska symptomen drabbades Lena även av psykiska besvär som irritation, aggression, fokus problem och ångest, även dessa finns med bland biverkningarna.

På bipacksedeln poängterar man att Nicorette bara får användas av personer som är rök-beroende. Skulle ett barn få i sig samma dos som en vuxen är menad att ta, kan utgången vara dödlig.

Kanske predikar jag till de redan frälsta här, men snälla, ta inte för givet att läkemedel är enbart stärkande. Att hälsokostpreparat alltid är hälsosamma. Att barnmat och leksaker bara innehåller snälla ingredienser. Att svenskproducerad mat har ett samvete rent som snö… Vi lever i ett konstant flöde av information och det kan tyckas tröttsamt att konstant behöva ta ställning till allt vi konsumerar. Men så som världen ser ut idag rekommenderar jag följande: ta vanan att slänga ett snabbt öga på innehållsförteckningen/bipacksedeln innan du köper. Det kan göra stor skillnad för hur mycket gifter din kropp behöver hantera i vardagen, vilket i sin tur påverkar din vitalitet och livskvalitet!

Efter att Lena faktiskt tagit sig tid och läst listan över biverkningar på sin nicotin-spray, slängde hon den i soporna. Bara inom någon dag började hon att må bättre. Och det är ju solskens-sidan av den här historien; Att kroppen är så grym på att återhämta sig, när de självläkande mekanismerna får ta vid.

Källa:  http://www.fass.se/LIF/product?userType=2&nplId=20091222000057