Rädslans hållning

Mannen på bilden ses före och efter det att en oladdad pistol avlossats bakom honom. Fotografiet är skrämmande på ett sätt, vi ser en person som utsätts för ett grymt experiment. Samtidigt är hans skrämda hållning bekant, som en lite tillspetsad variant av hur många av oss ser ut idag.

Homo sapiens har börjat få nya vinklar på ryggraden som ett svar på de krav som ställs på vår fysik idag; Många timmar av sittande istället för att vara i rörelse och så våra digitala plattor som har blivit de nya överlevnads verktygen. Men vad händer då? När en rädslans hållning övergår till att bli vardaglig? Kan den neuromuskulära kopplingen spilla över till vårt mående?

Som kinesiolog och blivande osteopat träffar jag många som kämpar med bland annat smärta och ångest. Min specialitet är psykosomatisk problematik och liksom många manuella terapeuter, ser jag ofta hur hårt ansatta muskler kring skuldergördeln och upp i nacken går hand i hand med stress och ångest. Precis som en känsla av hopplöshet och maktlöshet inför livet, ofta går hand i hand med ländryggs smärta. 

Det är viktigt att ha en väl balanserad kurvatur i ryggraden och allmänt god linjering av det axiala skelettet. På så sätt träffar tyngdkraften oss där vi är byggda att ta emot den och till och med utnyttja den för att hålla oss starka och funktionella. Men utöver dessa biomekaniska resonemang finns ju faktiskt en psykosomatisk koppling mellan vår hållning och vårt mående. Vi har alla känt hur vi sjunker ihop när vi blir deppiga, trots att vi har god hållning i vanliga fall. Och om vi blir skrämda skjuter vi fram huvudet och sluter oss om bröstkorgen, som för att skydda de vitala organen. Det är en skrämsel reflex, men också samma hållning du får när du fipplar för mycket med din smartphone!

Kanske är det här med hållningsrelaterade terapier och träning inte är så ytligt som man kan tro. Det kan tyckas vara tidseffektivt att gå och ”knaka loss” ryggen varje gång den låser sig. Eller resonera dig lugn hos psykologen, de få timmar du kan undvara från ditt stressiga jobb. Men tro mig, det är varken effektivt eller verkligt transformativt i längden.

Med hypotesen att muskler och känslor faktiskt har en reciprok påverkan, pröva att kombinera det yttre med det inre! Gå exempelvis till en duktig osteopat eller postural terapeut samtidigt som du får hjälp av din psykolog eller vise versa. Du kommer få uppleva hur mycket mer effektivt det är och vilka långtgående resultat det får!