Låt tungan lösgöra nacken

Onda nackar och spända käkar se hit! Som osteopat möter jag er ofta på mottagningen och vanligtvis löser vi problemet med justering av nack- och käkleder, bröstrygg, bäcken och hållnings-övningar. Men ibland hjälper inte ens det, mer än för stunden. I sådant fall kan problemet sitta djupare in och den bästa behandlingen kan faktiskt vara en du utför själv!

Den här övningen är delvis inspirerad av Qi-gong akademins blogg. Den börjar med atlas-kotans rörelse gentemot skallbasen och går vidare till vår kraftfulla tung-muskel! På ett finurligt sätt avhjälper vi muskulära spänningar genom att ”prata med” nerv- och cirkulationssystemen, ett tankesätt som för övrigt är väldigt osteopatiskt. För den som inte vill grotta ner sig i onödigt mycket information går vi rakt på sak. För den som vill ge sig in i den osteopatiska djungeln och förstå mekanismen bakom denna release, läs gärna vidare längre ner i texten.

____________________

Första delen: Release av Occipito-Atlanto leden

  1. Slut ögonen och slappna av så gott du kan i nacke och huvud. Visualisera att du har en slät yta (typ spegel) framför din nästipp.
  2. Ytterst litet och ytterst långsamt, låt nästippen försiktigt rita en minimal cirkel tre gånger åt höger, tre gånger åt vänster, utan att ”släppa kontakten” med den imaginära spegeln. Det gör rörelsen lite mer rullande, som ett klot på vatten. Cirkel-rörelsen ska vara så pass liten att den knappt syns utifrån utan snarare ”känns” inne i dig, det aktiverar de djupt liggande muskler som sitter närmare leden.
  3. Det här kan kräva både en del träning och en portion tålamod. Du vet att du lyckats, då en närmaste berusande känsla sprider sig från skallbasen och utåt.

Andra delen: Release av tungbasen

  1. Helt kort går övningen ut på att så fokuserat du kan, trycka tungspetsen upp mot munhålans kanter, längsmed munnens insida, i en cirkulär rörelse. Detta görs två gånger åt varje håll. Tungan ska sträckas ut och röra sig bestämt, men mycket långsamt.
  2. Börja med att trycka tungspetsen rakt upp under underläppen, så att den pressar mot senan därunder. Låt tungspetsen sedan långsamt vandra åt höger, pressa vidare längs insidan av munhålans kanter. Först förbi övre tandraden, övre kanten av kindens infästning mot överkäken och sedan svänga ner mot nedre käken och tandraden, förbi senan innanför underläppen, vidare upp mot vänster kind, övre tandrad tills tungspetsen återigen pressar mot senan under överläppen.
  3. Gör samma rutin, men åt motsatt håll. Noggrant ”strechar” du munhålans kanter med hjälp av tungspetsen, i en cirkulär rörelse hela vägen tillbaka till överläppens sena.
  4. Slappna av en liten stund efter denna kraftansträngning och notera hur spänningarna släpper kring skallbas, käke, nacke och hals.

____________________

Så, nu ska vi prata om varför den här övningen är så effektiv! Under den första delen börjar vi lösgöra spänningar som påverkar atlas-kotans relation till Occipitale (skallbasen). Det sker tack vare att vi kopplar in de mycket små, finmotoriska musklerna under skall-basen. När dom slappnar av kommer cirkulation igång och sprider sig vidare till de övriga, större och antagligen alldeles för spända musklerna i övre nacken. Genom att återställa god muskulär funktion i den här delen av kroppen, påverkas även arbetsmiljön för nerverna som letar sig ut mellan nackkotorna. Det i sig ger en positiv effekt för flera andra strukturer. Jag återkommer till detta längre ner i texten.

Tungan är egentligen en hel artikel för sig, den har fascinerande mycket kopplingar ut mot flera system i kroppen. Du kan exempelvis påverka det autonoma nervsystemet bara genom att trycka upp tungan mot olika delar av gommen och på så sätt förändra hjärt- och andningsfrekvens! Men idag vi ska hålla oss till ämnet och det finns flera intressanta kopplingar mellan just tungan till skallbasen, nacken, käken och halsen.

Embryologiskt skapas tungan av muskelceller som migrerat från Occipitale

Tungan länkar anatomiskt an till det occipitocervikala (skallbas/nack) området, nackens framsida, tuggmusklerna, TMJ (käklederna) samt den cervicala fascians tre lager. En direkt fasciell koppling ser vi från tungan till scalene-musklerna på halsens sida och muskeln Sternocleidomastoideus som ofta är spänd vid nackdysfunktion och kan ge huvudvärk i pann-regionen.

Embryologiskt skapas faktiskt tungan av muskelceller som migrerat från Occipitale (skallbasen). Vi har även en nära embryologisk och funktionell relation mellan tungan och hyoidbenet på framsidan av halsen, via bland annat muskeln Genioglossus som länkar från käke till hyoidben. Från hyoidbenet löper den supra- och infrahyoidala muskulaturen som är viktig för positionering av huvudet. Dessa muskler får sin innervation från nackens tre översta segment. Även tungmusklerna innerveras delvis via nacken. Kranialnerven Hypoglossus ä.k. ”tungmuskel nerven”, tar nämligen emot fibrer från den översta nackkotan (Atlas) via Ansa Cervicalis. Dessa neurologiska länkar påverkas positivt av den första delen av övningen tack vare att de djupa nackmusklerna slappnar av och på så sätt ger en gynnsammare miljö för nerverna.

Så många vägar till en bättre, mer avslappnad nacke, hals och käke. Hoppas du blir hjälpt!

Källor:

  • Bordoni B, Morabito B, Mitrano R, et al. (December 05, 2018) The Anatomical Relationships of the Tongue with the Body System. Cureus 10(12): e3695. DOI 10.7759/cureus.3695
  • Schmidt JE, Carlson CR, Usery AR, Quevedo AS: Effects of tongue position on mandibular muscle activity and heart rate function. Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol Endod. 2009, 108:881-8.10.1016/j.tripleo.2009.06.029
  • Gilroy, A.M., McPherson, B.R., Ross, L.M., Schuenke, M., Schulte, E., Schumacher, U., 2013. Thieme Atlas of Anatomy, Second ed. Thieme Medical Publisher, New York