Klimakteriet! Avveckling eller utveckling?

Artikel 1

Menopaus, klimakteriet eller ”den andra våren” som kineserna kallar det, är ett naturligt tillstånd hos kvinnor som brukar infalla mellan 48-55 års ålder. Efter 12 månader utan mens är klimakteriet ett faktum och kvinnan är inte längre fertil. Men vad mer då? Vad händer med oss kvinnor när de hormoner vi haft sedan puberteten lämnar? Och varför kallar kineserna det för något så vackert som ”den andra våren”? Kan det vara härligt att gå in i klimakteriet? Ja, kanske. Det här är en fas som har kraftfulla aspekter både fysiologiskt, men även spirituellt. Övergångsåldern kan vara en möjlighet till utveckling istället för avveckling. Men för att vända trenden behöver vi mer kunskap, mer förståelse och mindre förutfattade meningar om våra kroppar.

Varför oroar sig då så många över det här? En anledning är att vi förlorar ett skydd mot många av våra åldersrelaterade sjukdomar då nivåerna av könshormonerna östrogen och progesteron går ner. Dessa två hormoner är nämligen kraftfullt antiinflammatoriska och mer därtill!

Östrogenets egenskaper skyddar till exempel blodkärlen mot plackbildning, bl.a. genom att stimulera syntesen av kväveoxid. Men inte bara det, hormonet håller skelettet starkt, ökar blodflödet till hjärnan och fungerar som ett naturligt antidepressivt. Problemet är att östrogen också är en komponent i både bröstcancer och livmodercancer. Och här kommer lite av en viktig poäng – det här hormonet behöver arbeta tillsammans med progesteron för att inte bli farligt.

Progesteronet då? Namnet kommer från ”Pro” som betyder att stödja och ”Gest” som i ”gestation”, dvs. graviditet. Men trots sin kvinno-nisch, finns progesteron (liksom östrogen) hos båda könen och vi alla kan åtnjuta dess hjälp att skapa god sömn och den skyddande effekten för nerver och hjärna. Hormonet blir särskilt potent som antiinflammatorisk fighter i kombination med D-vitamin. Ännu en anledning att vara noga med det tillskottet för oss nordbor!

Problemen med klimakteriet börjar när nivån av dessa två hormoner dalar och inte längre är i balans i förhållande till varandra. Nivån av progesteron behöver vara högre än östrogen för att vi ska ha en god hormonell balans. Tvärt emot vad många tror blir östrogenet ofta dominant när vi går in i klimakteriet, trots att vi tillverkar mindre av det. Det beror delvis på att progesteronet sjunker ännu mer. Men inte bara det, ni ska veta att detta med klimakteriebesvär i högsta grad påverkas av vår livsstil.

För mycket fett i kroppen – mer östrogen än vi behöver. För mycket stress i kroppen – vårt progesteron äts upp och obalansen förstärks.

För några hundra år sen kanske övergångsåldern inte var ett lika stort hälsoproblem för medelålders kvinnor. Moderna kvinnor lever generellt friare och bekvämare, men dåtida kvinnor slapp få i sig så mycket gifter via maten. Genomsnitts västerlänningen stoppar dagligen i sig kött från hormonstinna och antibiotika-pumpade djur, GMO-soja, grönsaker och frukter som är hårt besprutade med hormonstörande ämnen som glyphosater. All denna ”skit” har en tendens att öka på obalansen mellan östrogen och progesteron. Inte konstigt att vi moderna kvinnor kan må dåligt av att gå in i klimakteriet. Det är som om hela vår ohållbara livsstil ställs på sin spets och rinner över sina kanter. Men med lite kunskap och handlingskraft kan vi påverka läget.

Det är t.ex. så att vårt kroppsegna östrogen inte bara produceras i äggstockarna, det skapas en hel del ur våra fett-depåer. Och tyvärr triggar östrogenet en ökad inlagring av fett, gärna runt buken, vilket blir en jobbig cykel att bryta. Progesteron å sin sida är en viktig ingrediens i kortisol, det stresshormon som utsöndras ur binjurarna. Stressar vi mycket kommer vi ha mindre ingredienser för att tillverka det viktiga progesteronet. För mycket fett i kroppen – mer östrogen än vi behöver. För mycket stress i kroppen – vårt progesteron äts upp och obalansen förstärks. Men det här är inte bara dåliga nyheter! Det är också en fingervisning i hur vi kan komma åt att påverka problemen. Mer om det i nästa artikel!

Det finns faktiskt så mycket att säga om klimakteriet att det inte ryms i en artikel. Men det kommer en uppföljare, så misströsta inte. Den kommer ta upp praktiska råd, som blir lätta att förstå tack vare den bakgrundskunskap du nu fått. Och så har vi den filosofiska aspekten av att vara en kvinna med en kropp som ställer om – till vad? Att omvärdera förutfattade idéer om åldrande hjälper oss att se klimakteriet som en möjlig utveckling av vår kvinnlighet, istället en avveckling.

Referenser:
  • Schumacher M, Guennoun R, Robert F, Carelli C, Gago N, Ghoumari A, Gonzalez Deniselle MC, Gonzalez SL, Ibanez C, Labombarda F, Coirini H, Baulieu EE, De Nicola AF. Local synthesis and dual actions of progesterone in the nervous system: neuroprotection and myelination. Growth Hormone & IGF Research. June 2004. 14 Suppl A: S18–33.
  • Atif F, Sayeed I, Ishrat T, Stein DG. Progesterone with vitamin D affords better neuroprotection against excitotoxicity in cultured cortical neurons than progesterone alone. Mol Med. 2009;15(9-10):328-336. doi:10.2119/molmed.2009.00016
  • Mesnage R, Defarge N, Spiroux de Vendômois J, Séralini GE. Potential toxic effects of glyphosate and its commercial formulations below regulatory limits. Food Chem Toxicol. 2015;84:133-153. doi:10.1016/j.fct.2015.08.012
  • Song, Lulua. Shen, Lijun, Li, Hui, Liu, Bingqing, Zheng, Xiaoxuan, Zhang, Lina, Liang, Yuan, Yuan, Jing, Wang, Youjie. Age at natural menopause and hypertension among middle-aged and older Chinese women. Journal of Hypertension: March 2018 – Volume 36 – Issue 3 – p 594-600 doi: 10.1097/HJH.0000000000001585
  • Mia Lundin. Vägen till hormonell balans : hjärnkoll, sexlust och välmående genom förklimakteriet och klimakteriet. Bonnier Fakta 2019

Foto: Martin Berrios, Unsplash