Klimakteriet! Avveckling eller utveckling?

Artikel 2

Hormonerna östrogen och progesteron befinner sig i en ständig dans med varandra, en vacker vals där progesteronet för och östrogenet följer. Skulle hormonerna byta roller blir dansen rörig och oredig. För höga östrogen-nivåer i förhållande till progesteron, är en vanlig anledning bakom de fysiska och psykiska konsekvenserna av övergångsåldern. Men det här är ju förstås bara kemin bakom upplevelsen. Det är ungefär lika spännande som att beskriva förälskelse som en hormonell företeelse. Livet är ju inte bara kemi, det finns så mycket mer!

I förra artikeln presenterades lite grundläggande kunskap om fenomenet menopaus och vad som gör den potentiellt ”skadlig” för oss kvinnor. Jag tycker inte vi ska ta lätt på den här fasen i livet, även om det är en naturlig företeelse. Det finns en hel del att ta ställning till, exempelvis hormon-behandlingens vara eller icke vara. Men det ämnet är så pass komplicerat, att det får bli en tredje artikel i serien. Den här artikeln kommer att fokusera på hur du kan göra för att låta klimakteriet bli en drivkraft för utveckling, hälsa och självförverkligande! Vi börjar med att gå igenom tre enkla och konkreta principer som kan hjälpa oss med just kemin i sammanhanget. (Hör och häpna, det handlar om stress, kost och motion!)

Princip nummer 1: Stressa mindre

I förra artikeln konstaterades att överdriven tillverkning av stresshormoner kan utarma tillgången på ingredienserna till progesteron. Det vill du undvika! Första goda rådet för en lyckad övergångsålder är att skapa en livsstil som inte kräver att du stressar dig genom medelåldern, såsom du kanske stressat tidigare i livet. Ställ dig själv frågan: Nu när jag kommit hit, till mitten av livet; Hur kan en livsstil som inte genererar onödig stress se ut? Hur kan jag med små steg forma och frammana en vardags-rytm som resonerar med min egen?

Negativ stress får progesteronet att utarmas. Men det finns många fler nivåer av stressens konsekvenser i kroppen; En av dessa är viktuppgång. Förmågan att hantera stress blir märkbart sämre med åldern. Så när du försöker köra på som när du var trettio, kommer stress-hormoner som kortisol cirkulera mer eller mindre oavbrutet i kroppen. Tyvärr har kortisol en tendens att vilja lagra in fett runt buken. Viktuppgång under klimakteriet kan även bero på att nivåerna av seretonin går ner. Mindre seretonin ger ökat sug efter sötsaker och snabba kolhydrater, och så kommer viktuppgången som ett brev på posten.

Trots att den generella nivån av östrogen sjunker, får hormonet ytterligare en chans till övertag om fettmassan i kroppen ökar. En hel del tillverkas nämligen i våra fettceller och där triggar det mer tillverkning av fettvävnad. Liksom kortisolet lagrar östrogen gärna in det runt buken. Den ökade bukfetman orsakar sedan en soppa av inflammation i kroppen som ytterligare bidrar till viktuppgång. Och hela den här röran är med och skapar grogrund för hjärt/kärl-, diabetes- och demens sjukdomar. Snacka om ond cirkel! Så allvarligt talat. Stressa mindre.

Princip nummer 2: Kost!

Ät ”ren” mat. Grönsaker och frukter som kommer från ekologiska odlingar. Undvik socker och snabba kolhydrater. Välj kallpressade och ekologiska fetter. Ta kosttillskott vid behov; Alltid D-vitamin under vinterhalvåret och mineraler, omega3 fettsyror – utifrån dina unika behov. Äter du kött, se till att det är från välmående, frigående djur. Djur som betat i naturen och inte blivit matade med GMO-foder och som inte blivit injicerade med hormoner för att växa snabbare eller antibiotika i förebyggande syfte (vilket förekommer vid ohygienisk och inhuman djurhållning). Tänk också på att hålla intaget av fytoöstrogener nere om du har tendens till östrogen-dominans. Fytoöstrogener är östrogen från växter, som soja till exempel. Särskilt veganer hamnar gärna i fällan att äta mycket soja-baserade matprodukter och det kan öka på östrogen-dominansen och därmed även cancer-risken. Ät hellre korsblommiga växter som kål och broccoli. Dessa har ett högt innehåll av DIM (Diindolylmethane). För en verkligt terapeutisk effekt kan det dock vara mer effektivt att ta ämnet i form av tillskott då det finns en gräns för hur mycket kål vi kan stoppa i oss per dag. Forskning antyder att DIM i tillräcklig dos kan skydda mot bl.a. bröst- och livmoderhalscancer, delvis genom kan hjälpa till att bryta ner överdrivet östrogen som lagrats in i kroppen.

Princip nummer 3: Träna!

Inte helt överraskande. Det är helt enkelt bra för allt när det handlar om hälsa och alldeles särskilt för att stimulera god hormonell balans. Du vill inte heller bära på onödigt mycket kroppsfett med tanke på att det ökar på östrogen-dominans. Jag går inte in djupare på ämnet här, utan hänvisar till tidigare artiklar jag skrivit på bloggen och ett överflöd av forskning, böcker och bloggar som analyserat detta med träning från varje tänkbart perspektiv!

Nu har vi avhandlat utvalda godbitar om den fysiologiska aspekten av att hantera klimakteriet. Men kanske ännu viktigare än detta är att titta på den själsliga aspekten av att vara kvinna. Betänk hur mycket kreativ energi som gått åt under ditt liv, för att skapa menscykeln, graviditeter och familjeliv. Energi som du nu får behålla. Att lämna den fertila fasen i livet och gå in i nästa innebär inte en förlust, utan en mognad vidare till nästa nivå. Nu är det tid att läka ut gamla sår och trauman från tiden du var flicka och ung kvinna.

Könshormonerna som åker berg-och dalbana vispar upp gamla minnen och trauman från puberteten och tiden som ung vuxen.

Jag ber att få citera min vän och Chi-Nei-Tsang terapeuten Ellie Davis: ”Women who are happy have an easier time transitioning from the child bearing years to the years of giving birth to ourselves.” Översättningen blir ungefär: ”Kvinnor som upplever sig vara lyckliga har inte en lika traumatisk övergång mellan de barnafödande åren, till de åren då vi får förlösa oss själva.” Problemet är att många av oss rusar genom livet, utan att ta hand om och processa de emotionella och själsliga blåmärken vi får. De ligger där och väntar på sin tid, när dom får komma upp i ljuset och läkas ut. Christiane Northup, MD, en framstående gynekolog i USA, har mycket tankar om detta. Tillsammans med kollegor som barnmorskan Elizabeth Davis, talar hon om hur våra hjärnor förändras under klimakteriet och att hormonerna som tidigare fokuserade på att hålla oss fertila, nu arbetar på nya sätt. Dom får vänster och höger hjärnhalva att samarbeta bättre och dom för upp sådant till ytan som vi behöver möta i oss själva. Könshormonerna som åker berg-och dalbana vispar upp gamla minnen och trauman från puberteten och tiden som ung vuxen. Orimliga kroppsideal, grupptryck, övergrepp, relationer, krackelerad självkänsla… Allt detta kan komma upp igen under menopaus, för att bearbetas och läkas. Jobbigt, men fundamentalt för att du ska utvecklas som människa.

Över hälften av de amerikanska kvinnorna kände att tiden mellan 50-60 år var den lyckligaste i deras liv

Northup påminner oss om hur många miljoner kvinnor som går igenom klimakteriet i detta nu och vilken potens det finns i den möjligheten till ”empowerment” av oss själva. En stor undersökning som utfördes av ”North American Menopuase Society” år 1998, visade att över hälften av de amerikanska kvinnorna då kände att tiden mellan 50-60 år var den lyckligaste i deras liv. Här i Sverige tror jag de flesta har en negativ bild av transitionen från fertil till äldre kvinna. Kanske är det dags att omvärdera? Att en process är tuff är inte detsamma som att den är dålig. Lidandet urholkar oss men skapar samtidigt det djup som lyckan sedan kan fylla. Rör du dig bara på ytan, går du miste om innerligheten!

Så mitt råd som medmänniska och terapeut är att du med nyfikenhet och förväntning ser fram emot din ”andra vår” i livet. Förklimakteriet anländer med en fingervisning om hur du bättre kan ta hand om dig själv, lyssna till signalerna och stanna upp nu. Notera att du kommit till mitten av livet och att du förhoppningsvis har många år kvar av liv. Hur tänker du förvalta dom?

Referenser:

  • CA Thomson SH Chow, D Roe, B Wertheim, P Chalasani, M Altbach, P Thompson, A Stopek and G Maskaranic. Effect of Diindolylmethane on Estrogen-related Hormones, Metabolites and Tamoxifen Metabolism: Results of a Randomized, Placebo-controlled Trial. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev March 1 2017 (26) (3) 435; DOI 10.1158/1055-9965.EPI-17-0027
  • Sarmistha Mitra, Raju Dash. Natural Products for the Management and Prevention of Breast Cancer. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. Volume 2018. Article ID 8324696.
  • Mia Lundin. Vägen till hormonell balans : hjärnkoll, sexlust och välmående genom förklimakteriet och klimakteriet. Bonnier Fakta 201
  • Christiane Northup, MD. The Wisdom of Menopause, 2012. Bantam Books, New York
  • Christiane Northup, MD. Women’s Bodies, Women’s Wisdom: Creating Physical and Emotional Health and Healing, 2020. Bantam Books, New York
  • Ellie Davis. Webpage: Bloomingbeing.com