Gammal, pigg och stark!

När tar vår ungdom slut och när börjar vi bli gamla? Det frågade forskare knappt 55 000 åldringar (75+) över hela Europa. Svenskarna svarade att ungdomen tar slut vid 34 och man blir gammal vid 62. På Cypern känner dom sig unga ända till 52 års åldern och gamla vid 76. I Ayurverdan (världens äldsta medicin) anses människans naturliga livslängd vara 120 år. Dom har en spännande tideräkning: Vår barndom sträcker sig till 30-års åldern, livets ungdomsperiod pågår ända tills vi blir 60 år. Då börjar vi äntligen bli vuxna. Först vid 90 år smyger sig ålderdomen på och till slut lämnar vi jordelivet nån gång vid 120 års åldern. Varför känns det som indierna har mest rätt? Det här förklarar liksom varför jag kände mig så ovuxen ända in i 30-årsåldern. Men hur gjorde dom för att bli 120?

Det är spännande med åldrande, liksom bitterljuvt. Personligen har jag aldrig velat vara ”forever young” men vill inte heller bli en skröplig tant. Vi vinner trots allt så mycket med åren; mognad, insikter i sådant som verkade så förvirrande i tonåren, nya kroppsformer… Allt det där är bra, men hur gör jag för att inte bli sjuklig och svag som gamling?

Det finns vissa fysiologiska fakta kring åldrande som forskning kommit fram till. Som att vi från 30 års åldern förlorar 8% muskelmassa per decennium. Det smyger sig på, men efter 65 års åldern har dom flesta märkbart lägre muskelvikt. Vårat immunförsvar avvecklas också långsamt men stadigt. Körteln Thymus som producerar våra T-celler (immunförsvarsceller) börjar skrumpna ihop, bokstavligen. Den är som störst under puberteten och försvinner till slut i ålderdomen. Trodde man! Men kroppen är komplexare än så!

If excercise was a pill, everyone in the world would be taking it” säger en glad hjälmbeklädd gubbe i ett reportage från BBC. Det handlar om en färsk studie från England (2018) som följde 125 stycken långdistans cyklister i åldern 55-79 år. Forskarna fann att seniorerna hade en 20 årings immunförsvar! Studiens metod bestod i att mäta markörer för T-celler i blodet och de fann att körteln faktiskt inte krympte ihop hos dom pigga senior-cyklisterna. Dom konstaterade också att tanterna och gubbarna i studien varken fick en nedgång i styrka, muskelmassa eller uppgång i fettvävnad.

Professor Janet Lord, chef på Insitute of Inflammation and Aging vid Birminghams Universitet, var medförfattare av studien. Hon berättar att immunsystemet går ner i aktivitet 2-3% per år från 20-års åldern och det är en av anledningarna till att äldre personer lättare får infektioner och drabbas av inflammatoriska tillstånd som t.ex. reumatoid artrit och cancer. Men i studien från 2018 syns tydligt att cyklisternas hålligång motverkar ett destruktivt åldrande. Immunförsvaret hos en fysiskt aktiv människa avvecklas inte!

Janet och hennes kollegor är inte ensamma i att se och förespråka träningens effekter för människor sent i livet. Det finns så många studier på vad som händer med den åldrande kroppens olika system om vi stärker oss fysiskt – Sök på nätet och du skall finna! Kokar vi ner alla komplicerade detaljer från forskning jag läst är svaret på min fråga (Hur åldras hälsosamt?) barnsligt logisk; Rör på dig och utmana din kropp. Så förstår cellerna att du inte planerar att lägga dig ner och dö på ett tag och fysiologin pumpar vidare. Blir du däremot stillasittande och passiv avvecklas livet. Långsamt men obevekligt.

[”Gammal, pigg och stark” är det första inlägget i en liten serie om åldrande. I nästkommande inlägg tar jag upp lite konkreta och praktiska råd om hur vi kan möta upp förändringarna i vår åldrande kropp.]

Källor:

  • ”Major features of immunesenescence, including reduced thymic output, are ameliorated by high levels of physical activity in adulthood” Duggal et al. 2018. Journal: Aging Cell
  • ”Ten weeks of high-intensity interval walk training is associated with reduced disease activity and improved innate immune function in older adults with rheumatoid arthritis: a pilot study”. Bartlett et al. 2018. Arthritis Research & Therapy 14;20(1):127
  • ”Maten är vår Medicin” Janesh Vaidya. 2012. Norstedts.
  • https://www.bbc.com/news/health-43308729