Hemmagjord hostmedicin

Lagom till jul kommer här ett fantastiskt recept på en hemmakokt hostmedicin. Jag hoppas den kan hjälpa några av er som drabbats av den envisa hosta som går. Dekokten smakar riktigt gott och du borde kunna få tag på alla ingredienser i välsorterade hälsokost- och mataffärer.

Bäst är att vara förutseende och på sensommaren själv skörda huvudingrediensen; mogna fläderbär. Du kan torka eller frysa in, jag brukar alltid ha några klasar i frysen. Annars får du vända dig till hälsokosten som brukar ha bären i torkad form. Observera att fläderbär inte bör ätas färska och dom är giftiga omogna.

Fläderbären är en viktig ingrediens i det här receptet på grund av sina antivirala egenskaper. Enligt en meta-analys från 2019, av randomiserade kliniska studier, kan bären vara ett bra alternativ till receptbelagd medicin. Det gäller preparat som används för att lindra och påskynda tillfrisknande från influensa och förkylning. Fläderbär eller Sambucus nigra som det heter på latin, påtalas till och med som ett alternativ till antibiotika behandlingar av virala luftvägsinfektioner. Som alltid behövs mer forskning, men resultaten är lovande och fläderbärens läkande egenskaper har sedan länge varit kända inom folkmedicinen.

En annan viktig ingrediens i vår hostmedicin är läkemalvarot som verkar avsvällande och lugnande på irriterade andningsvägar medan lakritsroten som också finns med i receptet är slemlösande. Har du möjlighet att få tag i torkade eukalyptusblad är det ett bonus. Dess aktiva substans eukalyptol verkar kramplösande på luftvägarna samt är antiseptisk. Men det är en ingrediens som kan uteslutas ur det här receptet.

Ingredienser:

 • ½ liter vatten
 • Motsvarande1-2 klasar fläderbär (frysta eller torkade)
 • 2 msk läkemalvarot
 • 2 st torkade lakritsrötter som krossas i mortel
 • En handfull torkade euklyptusblad
 • Skal och juice från 1 lime
 • ½ dl honung.

Gör så här:

I en rostfri kastrull, koka upp vattnet med alla ingredienser utom limejuicen och honungen. Låt småputtra tills ungefär hälften av vätskan kvarstår. Plocka ut lakritsrot bitarna innan du kör hopkoket i en mixer tills det får slät konsistens. Häll sedan tillbaka vätskan i kastrullen och koka den några minuter till. Ta av från värmen och låt svalna. När dekokten är ljummen kan du röra i limejuicen och honungen. Häll sedan upp på steriliserad glasburk och förvara hostmedicinen i kylskåp. Den håller i cirka en vecka.

Hostmedicinen är verksam vare sig du har rethosta eller behöver slemlösande. Ta en matsked vid behov när du är förkyld eller har influensa. Det lindrar hostan, verkar slemlösande och kan påskynda ditt tillfrisknande!

Referenser:

 • Apelian Nicole, Davis Claude. The lost book of herbal remedies – The healing power of plant medicine. Davis 2021.
 • Hawkins J, Baker C, Cherry L, Dunne E. Black elderberry (Sambucus nigra) supplementation effectively treats upper respiratory symptoms: A meta-analysis of randomized, controlled clinical trials. Complement Ther Med. 2019 Feb;42:361-365. doi: 10.1016/j.ctim.2018.12.004. Epub 2018 Dec 18. PMID: 30670267.
 • http://www.shenet.se/ravaror/eukalyptol.html
 • Wieland LS, Piechotta V, Feinberg T, Ludeman E, Hutton B, Kanji S, Seely D, Garritty C. Elderberry for prevention and treatment of viral respiratory illnesses: a systematic review. BMC Complement Med Ther. 2021 Apr 7;21(1):112. doi: 10.1186/s12906-021-03283-5. PMID: 33827515; PMCID: PMC8026097.
 • Wong James. Grow Your Own Drugs – Easy Recipes for Natural Remedies and Beauty Fixes. Harper Collins, 2009.

Foto: Shadi, Unsplash