Detox – hurså?

Jag hade ett samtal med en bekant nyligen. Hon frågade sig hur hälsosamt det egentligen är med den utrensnings-mani som verkar råda nu. Tarmsköljning, detox-pulver, dieter, örter… Jag vill gärna vilja dela med mig av några tankar kring ämnet, utan att för den delen vara någon expert.

Till och börja med kan vi konstatera att rening och avgiftning är något vår kropp hela tiden arbetar med på egen hand. Avgiftning är den process då kroppen filtrerar och avlägsnar gifter från celler, organ och blodomlopp. Rening är då toxinerna avlägsnas från kroppen. Fungerar dessa processer på ett bra sätt har vi som regel god hälsa. De organ som arbetar med avgiftning och rening är levern, njurarna, tarmen, huden och lungorna. Logiken bakom detox-kulturen är att hjälpa dessa organ. Ungefär som du kan vilja gå till en massör för att släppa på spänningar som du själv tillslut inte rår på.

Och visst finns det ett övertryck i vårt avgiftningssystem: Vi lever i en toxisk värld. Luften, vattnet, jorden (och därmed råvarorna) är mer eller mindre kontaminerade. Sedan vi skapat en tillvaro av symbios med våra mobiler och datorer, utsätts kroppen även för närmast konstant strålning. Sist men inte minst har vi den psykiska och emotionella stressen. Det är inte längre bara ambitiösa karriärister mitt i livet som blir utbrända. Utmattningssymptomen kryper ända ner i övre tonåren. Vi stimulerar och pressar oss till den grad att kroppen och psyket inte hänger med. Denna typ av stress skapar också gifter i våra kroppar och tär på många organ.

Parallellt med allt det ovannämnda blir vi också alltmer ”konserverade”. Av alla tillsatser och ämnen som vi får i oss genom mat (då tänker jag särskilt på massproducerat kött) och även mediciner. Vi lever länge idag, men samtidigt växer välfärdssjukdomarna. Som cancer, psykiska besvär och autoimmuna sjukdomar.

Min slutsats kring utrensningens vara eller icke vara är således JA, visst behöver vi rensa ut! Både kroppen och sinnet, även om jag i detta inlägg fokuserar just på den fysiska kroppen. Gör vi oss medvetna om vad vi stoppar i oss och någon gång ibland rensar ut ackumulerade toxiner, har vi större chans att bli gamla på ett sunt sätt. Att få vara vakna och lustfyllda ända in i slutet!

Våra avgiftningsorgan behöver definitivt lite avlastning för att inte slitas ut i förtid. Med den välfärdskost som närmast övergöder oss samlas det plack i tjocktarmen vilket får den att degenerera snabbare. Däri ligger logiken i att utföra lavemang eller tarmsköljning. Inte till överdrift, men någon gång.

Lever- och/eller Njurrenings kurer är också en god investering i hälsan. Här får man vara uppmärksam dock. Lever och njurar bör vara någorlunda starka och friska för en rejäl kur, eftersom utrensning kan vara påfrestande för kroppen.

För er som är nyfikna på ämnet kan jag tipsa om en användarvänlig och informativ bok: ”Handbok för Rening och Avgiftning” av Bo Hofgren. Jag hittade den i en hälsokost butik för fem år sedan, så den borde fortfarande gå att få tag på.

Som en avslutande sammanfattning uppmanar jag därmed: Förkovra er och agera! Kroppen väntar på er uppmärksamhet!