Dags att tappa björksav!

Nu i slutet av mars, början av april, går jag och barnen och tappar björksav när vi kommer hem på eftermiddagen. Det är vår bästa vår-tradition.

I Sverige snackas så mycket om ”superfoods” och hälsokosten lovordar kokosvattnet som transporteras hit från andra sidan jorden. Men här i norden har vi faktiskt en egen hälsodryck, i björkens läskande sav!

Tappa björksav gjorde man mycket förr i tiden. Då tjälen går ur marken suger björken i sig av vattnet som filtreras genom dess stam. Klipper du av en liten gren börjar det droppa ut, med en smak av källvatten och en liten sötma som är den naturliga sockerarten xylitol. Många anser björksaven vara en riktig hälso-kick som stärker upp kroppen och förebygger förkylningar. I Danmark studeras den av cancerforskarna. Jag har inte tittat närmare på forskningen, men för mig och barnen är den framför allt en fantastiskt god dryck!
Att tappa björksav ingår inte i allemansrätten, men det finns alltid nån vän med en björk på tomten. Var respektfull, snitta inte i barken, utan låt det droppa från en gren. Jag brukar klippa av där grenen delar sig i två mindre grenar, så krånglar jag på en stor (väl rengjord) pet-flaska. Sen får den hänga där och samlar upp droppet. Det kan bli upp till en liter per dygn.

Bästa tiden att tappa är de två veckorna innan fullmånen, då vattnet stiger. Så snart björkens små blad slår ut, behåller trädet saven för sig själv. Så passa på nu dessa sista skälvande dagar innan vårgrönskan gör sin entré!